Op tafel in de kamer ligt een map. ‘Mijn uitvaart’ staat er op. “Mijn kinderen weten waar deze map ligt. Als mij iets overkomt weten ze precies wat er is afgesproken”, zegt Wim aan de andere kant van de tafel. Hij wilde zijn uitvaartwensen eens bespreken en vanavond doen we dat. In de map zitten verzekeringspapieren, een overzicht van telefoonnummers, een handgeschreven lijst met adressen en inmiddels ook mijn visitekaartje. Wim, weduwnaar, denkt al enige tijd goed na over zijn uitvaart en betrekt zijn kinderen bij dat proces. Dan verrast hij me met een persoonlijke vraag: “Welke muziek wordt gespeeld bij jóuw uitvaart?”

Als uitvaartverzorger voer ik regelmatig gesprekken over uitvaartwensen: wat is mogelijk en hoe kan een uitvaart ‘op maat’ worden uitgevoerd? Muziek kan een belangrijke rol bij een afscheidsbijeenkomst spelen. “Ik weet het nog niet precies”, zeg ik. “Bij mijn afscheid klinkt ‘Hey Jude’ van The Beatles in ieder geval als laatste lied, als het aan mij ligt”, zegt Wim.

Een uur later ben ik thuis en zoek ik tussen de muziek die ik bij uitvaarten voorbij heb horen komen. Wat zou ik zelf willen laten horen? Muziek is heel persoonlijk en daardoor ‘klinkt’ iedere uitvaart anders. Christelijk muziek wisselt af met klassieke- en popmuziek. Wat past bij mij? Ik heb tijdens mijn werk als uitvaartondernemer veel bijzondere muziek leren kennen, zelfs al heb ik een 25-jarige radio-achtergrond bij de AVRO. Het ijzeren repertoire met nummers zoals ‘Waarheen, waarvoor’ maakt plaats voor andere titels. Dat is boeiend om te volgen.

Ooit speelde een doedelzakspeler bij een crematieplechtigheid. Hij speelde ‘Going Home’ en ik zal het nooit vergeten, zo goed als deze muziek paste bij de overledene, die zelf lid was geweest van een doedelzakband. Hartverscheurend mooi.

Wat wordt nu vaak gekozen? ‘Time to say goodbye’ van Andrea Bocelli en Sarah Brightman wordt veelgebruikt en vormt een indrukwekkend slot van een plechtigheid. Vaak zijn het de minder bekende ‘krentjes in de pap’ die een uitvaart bijzonder maken. Zo hoorde ik het pianostuk ‘Lieder Ohne Worte Op. 19b’ van Felix Mendelssohn voor het eerst bij een begrafenis. Ik was tot tranen geroerd en weet nu nog precies waar die begrafenis was.

Qua popmuziek bewaar ik een goede herinnering aan ‘Drowning In Tears’ van Gary Moore dat werd gedraaid tijdens de uitloop van een plechtigheid. Prachtig! Ook Nederlandstalige muziek kan heel passend zijn. ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij of ‘De Steen’ van Bram Vermeulen (dan wel in de uitvoering van Paul de Leeuw) zijn erg geliefd. Alles is mogelijk.

Inmiddels heb ik voor mezelf een aardige muzieklijst gemaakt, waaruit mijn nabestaanden een keuze kunnen maken, willen ze muziek kiezen die bij mij past. Welke muziek wordt gespeeld bij úw uitvaart? Denkt u daar wel eens over na?

Koop Geersing, uitvaartverzorger

Foto: (CC)